Ένας ακόμη Υπουργός Ανάπτυξης ήρθε, είδε και απήλθε από το Βιοτεχνικό Πάρκο Θεσπρωτίας χωρίς να δώσει λύση σε ένα θέμα που είναι αποκλειστικής του αρμοδιότητας.
Θα τα δει όλα και θα τα εξετάσει, είπε ο Κώστας Σκρέκας, ο οποίος ενημερώθηκε διεξοδικά από τον Αντιπεριφερειάρχη Θεσπρωτίας Θωμά Πιτούλη, όπως είχε πράξει πριν από έναν ακριβώς χρόνο και ο τότε Υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης σε επιτόπια επίσης επίσκεψη.
Το Βιοτεχνικό Πάρκο έχει μία μακρά και πονεμένη ιστορία με αποτέλεσμα σήμερα να φιλοξενεί μόλις τρεις επιχειρήσεις και το υπόλοιπο να μοιάζει με αγροτεμάχιο που έχουν εγκαταλειφθεί.
Το ΒΙΟΠΑΘΕ που πλέον έχει συνδεθεί και με την Εγνατία καλύπτει έκταση 230 στρεμμάτων. Ξεκίνησε το 1999 και παρότι δεν είχε τεχνικές δυσκολίες, ούτε τεράστιο προϋπολογισμό, 25 χρόνια μετά εξακολουθεί να απασχολεί τους τοπικούς φορείς και την δημόσια διοίκηση αφού δεν έχει ολοκληρωθεί το κλείσιμο του οικονομικού αντικειμένου.
Στη μετοχική σύνθεση συμμετέχουν η Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας –διάδοχος της παλιάς Νομαρχίας- ο Δήμος Σουλίου και το Ελληνικό Δημόσιο ως διάδοχος του κάποτε ΕΟΜΜΕΧ.
Μέχρι και σήμερα η αρμόδια επιτροπή παρακολούθησης του Υπουργείου Ανάπτυξης δεν παραλαμβάνει το έργο, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να κλείσει το φυσικό και το οικονομικό αντικείμενο και να ληφθεί το υπόλοιπο της χρηματοδότησης.
Υπηρεσιακοί παράγοντες ισχυρίζονται ότι ορισμένα έργα έγιναν εκτός επιλέξιμης περιόδου και άλλα δεν προχώρησαν με διαγωνιστικές διαδικασίες.
Όσο παραμένει η εκκρεμότητα αυτή δεν μπορούν να μεταβιβαστούν τα ακίνητα και να οικοδομηθούν.. Ουσιαστικά δηλαδή δεν μπορεί να αξιοποιηθεί για τον ρόλο που ξεκίνησε να κατασκευάζεται.
Παρότι τα προβλήματα είναι γνωστά στη σημερινή ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης, όπως ήταν και στην προηγούμενη και στην πιο προηγούμενη λύση δεν έχει δοθεί.
Έτσι ένας χώρος που θα μπορούσε να συμβάλλει καθοριστικά στην ανάπτυξη παραμένει ανενεργός και τα οικόπεδα που θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν επιχειρήσεις γεμάτα αγριόχορτα και αγκάθια!