Βίτσα.. Ένα βιωματικό σχολείο από επιλογή!

Η περίπτωση του βιολόγου Τάσου Ανέστη, που έχει εγκατασταθεί με την οικογένειά του στη Βίτσα Ζαγορίου, είναι μία από αυτές που φιλοξενούνται σε ρεπορτάζ- αφιέρωμα της Καθημερινής σε κείνους που κάνουν στροφή στη ζωή τους, εγκαταλείπουν τα αστικά κέντρα και επιχειρούν ένα νέο ξεκίνημα στην ελληνική ύπαιθρο.

Ο Τάσος Ανέστης εγκαταστάθηκε στη Βίτσα Ζαγορίου και δημιούργησε ένα βιωματικό σχολείο επιβίωσης με προσανατολισμό την αναγνώριση της σημασίας του φυσικού περιβάλλοντος.

Βιολόγος στο επάγγελμα, ανθρωπολόγος η σύζυγός του, εργάζονται και μεγαλώνουν τα δυο τους παιδιά.

Ποια ήταν η διαδρομή που ακολούθησαν ώς σήμερα; Τι τους ώθησε να πάρουν μια τέτοια μεγάλη απόφαση για τη δική τους ζωή αλλά και των οικείων τους;

«Σπούδασα θαλάσσια βιολογία και ωκεανογραφία στην Αγγλία. Ταξίδεψα πολύ, έχω κάνει φίλους σε όλο τον κόσμο. Θέλησα να επιστρέψω στην Ελλάδα. Είχα σταθερή δουλειά, ήμουν υποδιευθυντής στο πρόγραμμα Ι.Β. των Εκπαιδευτηρίων Γείτονα. Παράλληλα, δραστηριοποιούμαι ως ελαιοπαραγωγός στη γενέτειρά μου, το Κρανίδι Αργολίδας – παράγω βιολογικό λάδι, το Rhizoma, το οποίο εξάγω σε όλο τον κόσμο. Η αλλαγή ήταν προγραμματισμένη, το ερώτημα ήταν “πού;”», λέει ο Τάσος Ανέστης.

«Αφού κάναμε ένα business plan και δανειστήκαμε ένα μικρό ποσό, αγοράσαμε ένα σπίτι στη Βίτσα, τον τόπο καταγωγής της συζύγου μου, Σοφίας, με σκοπό να ξεκινήσουμε μια επιχείρηση: ένα βιωματικό σχολείο επιβίωσης με προσανατολισμό την αναγνώριση της σημασίας του φυσικού περιβάλλοντος. Ενα είδος “forest school”. Ηδη υπάρχει μια “μαγιά” από ευρωπαϊκά σχολεία μέσω του δικτύου που απέκτησα από το Ι.Β., την οποία θα αξιοποιήσω. Σε αναμονή για την έγκριση χρηματοδότησης από ΕΣΠΑ ή LEADER, ρίχνουμε λίγο τα “καταναλωτικά μας εγώ” και προσπαθούμε να ζήσουμε. Αλλο είναι να έχεις μείνει άνεργος κι άλλο να εγκαταλείπεις το πόστο σου για να κάνεις μια τέτοια αλλαγή – η σωστή οργάνωση ήταν προϋπόθεση. Στην αντίθετη περίπτωση, δεν θα ήμουν παρά ένας γραφικός αιθεροβάμων».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ