Βουλευτές στην Ήπειρο με σταυρούς…. περιφερειακών συμβούλων!

KAPLES_2012Η εκλογική αναμέτρηση της 6ης Μαίου πέρασε οριστικά στην ιστορία. Άφησε την Ελλάδα μετέωρη καθώς οι πολίτες με την ψήφο τους είπαν με απόλυτη σαφήνεια τι δεν θέλουν, αλλά δεν είπαν με την ίδια σαφήνεια και τι θέλουν.

Τα δύο παραδοσιακά κόμματα που κυριάρχησαν στην πολιτική σκηνή της χώρας από το 1974 μέχρι τώρα καταποντίστηκαν. Μαζί τους πολλά πρόσωπα, που επίσης σφράγισαν με την παρουσία τους τη δημόσια ζωή, μπήκαν στο περιθώριο.

Όσοι από τους παλιούς διασώθηκαν είναι λαβωμένοι από το αποτέλεσμα, το οποίο δεν επιτρέπει πανηγυρισμούς σε κανέναν. Και κυρίως σε αυτούς που εκλέγονται.

Η εκλογή βουλευτών στην Ήπειρο γίνεται με ιστορικό χαμηλό!

Στο Νομό Ιωαννίνων, τον μεγαλύτερο πληθυσμιακά, κανένας από τους βουλευτές δεν σπάει το φράγμα των δέκα χιλιάδων ψήφων, αριθμός που δυόμισι χρόνια πριν, στις εκλογές του 2009 δεν θα επέτρεπε σε κανέναν την είσοδο στη Βουλή.

Χωρίς ακόμη να έχουν γίνει γνωστά τα αποτελέσματα, σε ελάχιστα εκλογικά τμήματα –περίπου 15- την πρωτιά κατακτά ο Κώστας Τασούλας με 9194 ψήφους. Ο Κώστας Τασούλας ήταν πρώτος και το 2009 με 19.959 ψήφους, κάτι παραπάνω από διπλάσιους δηλαδή.

Ο Σταύρος Καλογιάννης παίρνει αυτή τη φορά 8475 ψήφους. Το 2009 είχε φτάσει στις 18877. Κι αυτός δηλαδή έχασε τεράστιο μέρος από τη δύναμή του.

Αρκεί να αναφερθεί ότι το 2009, ο τρίτος στη σειρά Νίκος Γερασιμίδης είχε συγκεντρώσει 8987 ψήφους, περισσότερες δηλαδή από όσες συγκέντρωσε την Κυριακή ο Σταύρος Καλογιάννης, αλλά τότε ο αριθμός αυτός τον άφηνε πάρα πολύ μακριά από τη Βουλή.

Σήμερα η τρίτη στο ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας Άννα Ασημακοπούλου πήρε μόλις τις μισές ψήφους από τον πρώτο Κώστα Τασούλα, 5.376, λιγότερες από όσες είχε συγκεντρώσει το 2009 ο τέταρτος στη σειρά Γιάννης Νικόπουλος.

Αρκεί δε να αναφερθεί ότι στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2010, απευθυνόμενη η Άννα Ασημακοπούλου μόνο στο εκλογικό σώμα του Δήμου Ιωαννιτών, στο ένα τρίτο δηλαδή του Νομού Ιωαννίνων είχε πάρει πάνω από 1700 ψήφους.

Αυτή λοιπόν που παρουσιάστηκε ως η πιο ισχυρή υποψηφιότητα στο Νομό Ιωαννίνων φέροντας μάλιστα την προσωπική υπογραφή του Αντώνη Σαμαρά, κρίνεται σήμερα από το αποτέλεσμα το οποίο από μόνο του δείχνει ότι απέχει χιλιόμετρα από την είσοδο της Βουλής.

Ακόμη πιο ενδιαφέροντα είναι τα στοιχεία από το χώρο του ΠΑΣΟΚ. Αυτή τη φορά για την εκλογή βουλευτών επαρκούσε αριθμός ψήφων που απαιτήθηκαν στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2010 για την εκλογή περιφερειακού συμβούλου.

Ο Μιχάλης Κασσής εκλέγεται βουλευτής με μόλις με 5301 ψήφους. Ο ίδιος ως υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος είχε πάρει 6157, αριθμός που δεν τον είχε φέρει πρώτο τότε. Μάλιστα οι πρωτιές είχαν κριθεί σε υψηλότερους αριθμούς και πιο συγκεκριμένα στις 7.356 που είχε πάρει ο Μάκης Χατζηεφραιμίδης.

Οι αριθμοί λοιπόν από μόνοι τους αποτυπώνουν πόσο έπεσε ο πήχης της εκλογής, μαζί με τα ποσοστά των κομμάτων.

Πρωτοφανής είναι η πτώση που καταγράφει ο Μιχάλης Παντούλας. Από την πρώτη θέση του 2009 με τον εντυπωσιακό αριθμό ψήφων -22.726- βρέθηκε αυτή τη φορά στην τέταρτη θέση με μόλις 3957! Πολλοί εκτιμούσαν ότι οι χαμηλοί τόνοι που κράτησε ο Μιχάλης Παντούλας σε όλο το διάστημα της διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και ο τρόπος που πολιτεύονταν θα του εξασφάλιζαν και πάλι μία θέση στη Βουλή. Αποδείχθηκε πως οι πολίτες έχουν άλλες απαιτήσεις από τους εκπροσώπους τους.

Ο Θανάσης Οικόνομου, τρίτος σε σειρά εκλογής το 2009, είχε πάρει 14760 ψήφους. Αυτή τη φορά βρίσκεται στη δεύτερη θέση, μία ανάσα πίσω από τον Μιχάλη Κασσή, με πέντε χιλιάδες ψήφους περίπου.

Αυτό που χαρακτήρισε την κοινοβουλευτική θητεία του Θανάση Οικονόμου ήταν η τόλμη. Ακόμη και όταν οι απόψεις του έρχονταν σε αντίθεση με αυτές της πλειοψηφίας δεν κρύβονταν, τις υπερασπίστηκε με πάθος και με θάρρος και παραμένει ζωντανός και όρθιος στο καράβι του ΠΑΣΟΚ που υπέστη ένα ναυάγιο άνευ προηγουμένου.

Με πολιτικό λόγο ακόμη κι όταν αυτός απουσίαζε παντελώς και με κινητικότητα για μικρά και μεγάλα ζητήματα του Νομού αποτελεί μία παρουσία που έχει μέλλον και σίγουρα πολύ σύντομα θα την συναντήσουμε σε ρόλο πρωταγωνιστή.

Ο Χρήστος Μαντάς από τον ΣΥΡΙΖΑ, δεύτερο κόμμα και στο Νομό Ιωαννίνων εκλέγεται με 5189 ψήφους και ο Νίκος Έξαρχος από το ΚΚΕ εκλέγεται με 2661 ψήφους.

Με ψήφους που κυριολεκτικά παραπέμπουν σε αυτούς περιφερειακών ή ακόμη και δημοτικών συμβούλων εκλέγονται βουλευτές και στους υπόλοιπους νομούς της Ηπείρου. Ο μεγαλύτερος μόλις που προσεγγίζει τις πέντε χιλιάδες και ο μικρότερος να περιορίζεται στους 1500 σταυρούς. Αριθμοί που δυόμισι χρόνια πριν δεν θα επέτρεπαν σε κανέναν να ελπίζει τώρα είναι αρκετοί για να βγάλουν βουλευτή!

Αποτέλεσμα σε μεγάλο βαθμό των ποσοστών που συγκέντρωσαν τα κόμματα αλλά και της δυναμικής των προσώπων, που σε κάποιες περιπτώσεις όμως περιέσωσαν ότι μπορούσε να σωθεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ