Σειρά ελέγχων ξεκινάει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) με στόχο τον εντοπισμό επιχειρήσεων και επαγγελματιών που δεν έχουν συμμορφωθεί με τα νέα μέτρα του υπουργείου Οικονομικών που στοχεύουν στη διαφάνεια των συναλλαγών και στον περιορισμό της φοροδιαφυγής.
Μεταξύ των άλλων, προβλέπεται η τοποθέτηση ειδικού σήματος στα ταξί, η εγκατάσταση POS (Point of Sale) συστημάτων και η διασύνδεσή τους με τις ταμειακές μηχανές, τις λεγόμενες «έξυπνες» ταμειακές μηχανές στον τομέα της εστίασης, και το νέο σύστημα άμεσων πληρωμών IRIS.
Οι έλεγχοι θα ξεκινήσουν από τους οδηγούς ταξί, οι οποίοι θα κληθούν να αποδείξουν αν έχουν προμηθευτεί και τοποθετήσει το ειδικό αυτοκόλλητο σήμα στα οχήματά τους. Αυτό το σήμα έχει ως στόχο να ενημερώνει τους πελάτες, στα ελληνικά και στα αγγλικά, ότι δέχονται πληρωμές με κάρτες μέσω POS. Το περιθώριο των τριών εβδομάδων που είχαν οι οδηγοί για να τοποθετήσουν το σήμα έχει ήδη παρέλθει, και τώρα αναμένονται πρόστιμα για εκείνους που δεν έχουν συμμορφωθεί με την υποχρέωση αυτή.
Το ειδικό σήμα θα πρέπει να είναι κολλημένο στο τζάμι της πίσω δεξιάς πόρτας του οχήματος και θα αναγράφει σαφώς τις υποχρεώσεις του οδηγού και των πελατών:
Ο οδηγός υποχρεούται:
Να εκδίδει απόδειξη στο τέλος κάθε διαδρομής.
Να δέχεται πληρωμή με κάρτα.
Ο πελάτης ΔΕΝ υποχρεούται:
Να πληρώσει με μετρητά.
Σε περιπτώσεις που δεν έχει κολληθεί το σήμα, οι παραβάτες θα υποστούν πρόστιμο ύψους 1.000 ευρώ, το οποίο μπορεί να επιβληθεί είτε από την ΑΑΔΕ είτε από τη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή.
Ταυτόχρονα, στο στόχαστρο των ελεγκτών θα βρεθούν και άλλοι επαγγελματίες, ειδικότερα εκείνοι που δεν έχουν ενεργοποιήσει το σύστημα άμεσων πληρωμών IRIS. Για τους επαγγελματίες που δεν διαθέτουν το IRIS, προβλέπεται πρόστιμο ύψους 1.500 ευρώ. Επιπλέον, οι επιχειρήσεις εστίασης θα ελεγχθούν για τη συμμόρφωσή τους, προκειμένου να διαπιστωθεί αν έχουν αντικαταστήσει τις παλαιές ταμειακές μηχανές με νέους έξυπνους μηχανισμούς, οι οποίοι είναι σχεδιασμένοι να κλείνουν τα παράθυρα φοροδιαφυγής.
Διασυνδέσεις POS με ταμειακές μηχανές: Η διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές και τα συστήματα ERP (ειδικά λογιστικά προγράμματα που χρησιμοποιούν πολλές επιχειρήσεις για την έκδοση αποδείξεων) έχει ξεπεράσει τις 407.000 εγκαταστάσεις, με το ποσοστό συμμόρφωσης των επιχειρήσεων να αγγίζει το 96%. Ωστόσο, το υπόλοιπο 4% των επιχειρήσεων που δεν έχουν διασυνδέσει τα συστήματά τους περιλαμβάνει 2.000 περιπτώσεις που έχουν καταγραφεί με τεχνικά ζητήματα αναντιστοιχίας. Για αυτές τις περιπτώσεις έχει δοθεί προθεσμία λίγων εβδομάδων για την επίλυση των προβλημάτων ή για την αντικατάσταση του εξοπλισμού τους. Οι επιχειρήσεις αυτές έχουν ήδη λάβει προσωποποιημένη ενημέρωση από την ΑΑΔΕ και οι αρμόδιες υπηρεσίες βρίσκονται σε επικοινωνία μαζί τους.
Πρόστιμα για μη συμμόρφωση: Οι επιχειρήσεις που δεν συμμορφώνονται με τις υποχρεώσεις τους θα υποβληθούν σε ελέγχους και πρόστιμα από την ΑΑΔΕ. Κατά τη διενέργεια των ελέγχων, προτεραιότητα θα δοθεί στις επιχειρήσεις με τους μεγαλύτερους τζίρους. Οι επιχειρήσεις που θα διαπιστωθεί ότι δεν έχουν διασυνδέσει τα συστήματά τους είναι πιθανό να αντιμετωπίσουν αυστηρές ποινές:
10.000 ευρώ, εφόσον τηρούν απλογραφικό λογιστικό σύστημα.
20.000 ευρώ, εφόσον τηρούν διπλογραφικό λογιστικό σύστημα.
Τα πρόστιμα αυτά μειώνονται στο μισό για επιχειρήσεις που είναι εγκατεστημένες σε οικισμούς με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά με πληθυσμό έως 3.100 κατοίκους (εκτός των τουριστικών). Σε περίπτωση υποτροπής εντός πενταετίας, τα πρόστιμα διπλασιάζονται και για κάθε επόμενη ίδια παράβαση τριπλασιάζονται.
Αύξηση ηλεκτρονικών πληρωμών: Σημαντική είναι η αύξηση που παρατηρείται στις ηλεκτρονικές πληρωμές το 8μηνο Ιανουαρίου – Αυγούστου 2024, ενώ «τρέχει» το έργο της διασύνδεσης ταμειακών μηχανών με POS. Συγκεκριμένα, οι αυξήσεις καταγράφηκαν ως εξής:
Στον τομέα της εστίασης, αύξηση κατά 16% (από 4,8 δισ. ευρώ σε 5,5 δισ. ευρώ).
Στα ταξί, αύξηση κατά 177% (από 18 εκατ. ευρώ σε 50 εκατ. ευρώ).
Στους γιατρούς, αύξηση κατά 20,1% (από 227 εκατ. ευρώ σε 273 εκατ. ευρώ).
Στα κομμωτήρια και τις υπηρεσίες προσωπικής φροντίδας, αύξηση κατά 13,8% (από 326 εκατ. ευρώ σε 371 εκατ. ευρώ).
Στα γυμναστήρια και τις αθλητικές δραστηριότητες, αύξηση κατά 34,8% (από 56 εκατ. ευρώ σε 75 εκατ. ευρώ).
Στα ξενοδοχεία, αύξηση κατά 8,8% (από 3,6 δισ. ευρώ σε 3,9 δισ. ευρώ).