Χωρίς δασμούς η φέτα στις ΗΠΑ

Μηδενικοί θα παραµείνουν οι αµερικανικοί δασµοί στη φέτα. Παρότι η κυβέρνηση Ντόναλντ Τραµπ σχεδίαζε να αυξήσει τους δασµούς στα εισαγόµενα πρόβεια τυριά, µεταξύ των οποίων και το εµβληµατικό ελληνικό προϊόν, τελικά αποφάσισε να διατηρήσει σταθερή τη δασµολογική πολιτική της.

Για την παραπάνω απόφαση ενηµερώθηκε στις 3 Απριλίου η ελληνική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον από την αρµόδια Υπηρεσία Προστασίας Τελωνείων και Συνόρων (CBP). Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίµων σε ανακοίνωσή του αναφέρει πως καταλυτικό ρόλο έπαιξε η καίρια παρέµβαση του υπουργείου µε τη συνεργασία των υπουργείων Εξωτερικών και Οικονοµίας.

«Παρά το γεγονός ότι οι αµερικανικές Αρχές είχαν σχεδιάσει την ανακατάταξη της φέτας σε δασµολογική κλάση στην οποία οι δασµοί ανέρχονται στο 9,6% από 0% αυτήν τη στιγµή, έπειτα από καίρια παρέµβαση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίµων µε σχετική επιστολή που εστάλη στις αµερικανικές Αρχές, τελικώς αυτό απεφεύχθη οριστικά» επισηµαίνεται χαρακτηριστικά.