Πριν από μερικά χρόνια η Περιφέρεια Ηπείρου εκπονούσε μελέτη για την μεταφορά νερού από τον Αμάραντο Κόνιτσας στο λεκανοπέδιο Ιωαννίνων προκειμένου να αντιμετωπιστούν προβλήματα υδροδότησης.
Η μελέτη παραλήφθηκε παρά τις αντιδράσεις που είχαν προκληθεί για πολλούς και διαφορετικούς τότε λόγους.
Φυσικά το έργο δεν προχώρησε ποτέ, είτε γιατί κρίθηκε πολύ ακριβό, είτε γιατί οι ανάγκες στην πορεία υποβαθμίστηκαν.
Τα νερά του Αμαράντου ωστόσο παραμένουν ένας πλούτος για το Νομό Ιωαννίνων, καθώς είναι άφθονα και κατάλληλα για ύδρευση.
Πριν από έναν χρόνο περίπου ο Δήμαρχος Κόνιτσας ήταν αυτός που επανέφερε το θέμα της αξιοποίησής τους δηλώνοντας ότι με την μεταφορά νερού από τον Αμάραντο μπορούν να λυθούν τα προβλήματα ύδρευσης της περιοχής του.
Ένα χρόνο μετά η Δημοτική Αρχή της Κόνιτσας αντί να εισηγηθεί κάποιο σχετικό έργο, τάχθηκε θετικά στην κατασκευή υδροηλεκτρικού έργου στο υδατόρεμα Αμάραντος που διέρχεται και από την Αγία Βαρβάρα.
Το υδροηλεκτρικό που προτείνεται είναι ισχύος 1,70 ΜW.
Οι αντιδράσεις από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης ήταν αναμενόμενες καθώς τα νερά του Αμαράντου είναι από τα ελάχιστα που μπορούν να αξιοποιηθούν για να καλύψουν υδροδοτικές ανάγκες. Η κατασκευή και λειτουργία ενός υδροηλεκτρικού θα ακυρώσει κάθε τέτοια δυνατότητα.
Έτσι η εισήγηση της Δημοτικής Αρχής απορρίφθηκε και το Δημοτικό Συμβούλιο της Κόνιτσας γνωμοδότησε αρνητικά.
Ενδιαφέρον πλέον θα έχει η στάση που θα κρατήσει η Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Ηπείρου. Η Περιφέρεια άλλωστε ήταν αυτή που εκπόνησε και την μελέτη για την μεταφορά των νερών.
Μέσα σε αυτό το κλίμα ενδιαφέρον έχει η πρόταση που καταθέτει ο Μάκης Χατζηεφραιμίδης, πρώην δήμαρχος της Κόνιτσας και με πολλά χρόνια θητεία στην αυτοδιοίκηση.
«Στέκομαι σε μια παράμετρο ουσιαστική στο ζήτημα και είναι η διατήρηση αυτού του νερού ως παρακαταθήκη για ύδρευση των κατοίκων του τόπου μας και των Ιωαννίνων. Αρκετές κοινότητες της Κόνιτσας και μέρος της ύδρευσης της Κόνιτσας αλλά και του δήμου Πωγωνίου και του δήμου Ιωαννίνων τροφοδοτούνται από γεωτρήσεις με σημαντικό ενεργειακό κόστος .
Το κόστος αυτό είναι μεγαλύτερο από την παραγόμενη ενέργεια από την μερική αξιοποίηση που προτείνεται με το υδροηλεκτρικό και που η δημοτική αρχή αποδέχεται. Τονίζω ότι είμαι υπέρ των εναλλακτικών πηγών ενέργειας, άρα και της αξιοποίησης των υδατορεμάτων με μέτρο και εφ όσον δεν είναι απαραίτητα και κατάλληλα τα νερά αυτά για ύδρευση και άλλες παραγωγικές διαδικασίες.
Τα νερά λοιπόν του Αμαράντου κατά καιρούς υποδείχθηκαν για ύδρευση του λεκανοπεδίου Κόνιτσας, του λεκανοπεδίου Ιωαννίνων κλπ. Παράλληλα η πρώην Νομαρχία Ιωαννίνων, πλήρωσε και συνέταξε μελέτη μεταφοράς του νερού, η οποία μέχρι στιγμής δεν αξιοποιήθηκε.
Είναι λοιπόν η ώρα, πρώτον να μη γίνει αποδεκτή η ΜΠΕ από την επιτροπή περιβάλλοντος της περιφέρειας και δεύτερο να αξιοποιηθεί η μελέτη μεταφοράς του νερού για ύδρευση, με την ένταξη του έργου στο νέο ΕΣΠΑ, που θα υπακούει σε δύο βασικές αρχές χωρίς παρεκκλίσεις α) να τροφοδοτούνται με προτεραιότητα τα χώριά του λεκανοπεδίου Κόνιτσας που το έχουν ανάγκη β) να υπάρχει ανταποδοτικό όφελος, προσυμφωνημένο, για το δήμο Κόνιτσας και τους κατοίκους της Κοινότητας που έχει τις πηγές.
Τονίζω ότι πέραν της μερικής άντλησης για ύδρευση μέρους του λεκανοπεδίου Κόνιτσας , το λεκανοπέδιο Ιωαννίνων υδρεύεται, με τεράστια ενεργειακά κόστη άντλησης που πληρώνουν οι πολίτες των Ιωαννίνων πανάκριβα.
Καλώ με όλες μου τις δυνάμεις, όλες τις αρχές των Ιωαννίνων, τους συλλογικού φορείς και τους πολίτες να διεκδικήσουν την πρόταση.
Το όφελος θα είναι μεγάλο και για όλους».