Μία νέα διάσταση για την διετή παράταση στην μελέτη αντιπλημμυρικής θωράκισης του λεκανοπεδίου έδωσε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κατά την συνεδρίαση της Περιφερειακής Επιτροπής.
Η μελέτη συμβασιοποιήθηκε προ διετίας και η ολοκλήρωσή της μετατίθεται πλέον για το Νοέμβριο του 2026 κάτι που σημαίνει ότι τα πρώτα έργα δεν θα γίνουν πραγματικότητα ούτε το 2030..
Ο βασικός λόγος της καθυστέρησης είναι η εκπόνηση Ειδικής Οικολογικής Αξιολόγησης, κάτι που επιβάλλεται για όλες τις περιοχές Natura, στις οποίες ανήκει και μεγάλο τμήμα του λεκανοπεδίου Ιωαννίνων.
Ο Περιφερειάρχης Ηπείρου λοιπόν συνέδεσε την αναγκαιότητα αυτή με το… κιρκινέζι, το είδος γερακιού που αποτελεί προστατευόμενο είδος.
«Εμείς θέλουμε την μελέτη για να φύγουν τα νερά από το λεκανοπέδιο και αυτοί θέλουν να μείνουν τα νερά γιατί τι θα γίνουν τα κιρκινέζια… Θέλουν να εξετάσουν την μελέτη και είμαστε υποχρεωμένοι να περιμένουμε την δική τους τοποθέτηση» ανέφερε στην τοποθέτησή του εννοώντας κυρίως την Ορνιθολογική Εταιρεία.
«Λέει η Ορνιθολογική ότι θέλει να ασχοληθεί ιδιαίτερα με αυτή την μελέτη» είπε σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του.
Στην επίσημη εισήγηση των υπηρεσιών αναφέρεται ότι το διάστημα των δύο ετών απαιτείται προκειμένου να γίνουν εργασίες πεδίου, χαρτογράφηση των κρίσιμων ενδιαιτημάτων και η διαβούλευση που απαιτείται.
Ο Περιφερειάρχης Ηπείρου στην συζήτηση για το ίδιο θέμα, ανέφερε ότι η νομοθεσία που υπάρχει σήμερα λέει ότι τα αντιπλημμυρικά έργα και οι μελέτες είναι ευθύνη των υπουργείων Περιβάλλοντος και Υποδομών. Όμως στην Ήπειρο υπάρχει πικρή εμπειρία με μελέτες των συγκεκριμένων υπουργείων κι αυτός είναι ο λόγος που πήρε την πρωτοβουλία η Περιφέρεια.
Ο κ. Καχριμάνης πήρε αποστάσεις και από την ΕΝΠΕ η οποία με αφορμή τις τελευταίες πλημμύρες απάντησε σε υψηλούς τόνους προς τα υπουργεία που έκαναν μπαλάκι τις ευθύνες λέγοντας πως «δεν μπορεί να είσαι Περιφερειάρχης σε μία περιοχή και να μην ασχολείσαι με τα πάντα».
Τέλος επανέλαβε ότι για τις παρεμβάσεις σε ένα ποτάμι δεν μπορούν να εμπλέκονται τέσσερις και πέντε διαφορετικές υπηρεσίες γιατί αυτό οδηγεί στο να μην υπάρχει κανένα αποτέλεσμα..