Υποχρεωτική η αναγραφή χώρας προέλευσης σε γάλα, κρέας, πουλερικά

gala sm

gala sm

Υποχρεωτική αναγραφή της χώρας προέλευσης για γάλα και για κρέας, καθώς και πληρωμή του παραγωγού το αργότερο εντός εξήντα ημερών, προβλέπει νομοσχέδιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Το νομοσχέδιο αφορά στη σήμανση, διακίνηση και εμπορία νωπών και ευαλλοίωτων αγροτικών προϊόντων και αναρτήθηκε από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για διαβούλευση

Βασικά σημεία του νομοσχεδίου με τίτλο: «Διακίνηση και εμπορία νωπών και ευαλλοίωτων αγροτικών προϊόντων και άλλες διατάξεις» είναι τα εξής:

Ο έμπορος είναι υποχρεωμένος να εξοφλήσει στον παραγωγό νωπών και ευαλλοίωτων αγροτικών προϊόντων το αντίστοιχο τιμολόγιο σε διάστημα όχι μεγαλύτερο των 60 ημερών. Σε αντίθετη περίπτωση επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με το 30% της αξίας του τιμολογίου και επιπλέον, ρυθμίζονται θέματα που αφορούν την υποχρεωτική αναγραφή προέλευσης στο γάλα και το κρέας.

Αναφορικά με το γάλα η επισήμανση της προέλευσης του γάλακτος και του γάλακτος ως συστατικού στα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι υποχρεωτική και περιλαμβάνει τα εξής:

«Χώρα άμελξης: (το όνομα της χώρας όπου έγινε η άμελξη του γάλακτος)».

«Χώρα επεξεργασίας: (το όνομα της χώρας όπου έγινε η επεξεργασία του γάλακτος)».

«Χώρα συσκευασίας: (το όνομα της χώρας όπου έγινε η συσκευασία του προϊόντος)».

Στην περίπτωση που το γάλα ή το γάλα ως συστατικό σε γαλακτοκομικά προϊόντα έχει αμελχθεί, υποστεί επεξεργασία και συσκευαστεί στην ίδια χώρα, η ένδειξη προέλευσης στο τελικό προϊόν δύναται να αποδοθεί ενιαία ως «Προέλευση: Όνομα χώρας».

Στην περίπτωση που το γάλα ή το γάλα ως συστατικό σε γαλακτοκομικά προϊόντα έχει αμελχθεί, υποστεί επεξεργασία και συσκευαστεί σε περισσότερα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η ένδειξη προέλευσης στο τελικό προϊόν δύναται να αποδοθεί ενιαία ως «προέλευση Ε.Ε.».

Επιπλέον θεσπίζονται μέτρα σχετικά με την υποχρεωτική επισήμανση του κρέατος στο προσυσκευασμένο ή μη νωπό, διατηρημένο με απλή ψύξη και κατεψυγμένο κρέας χοιροειδών, αιγοπροβάτων και πουλερικών, καθώς και στον κιμά, στα σπλάχνα και στα λοιπά βρώσιμα μέρη του κρέατος.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου «το ΥΠΑΑΤ με τη νομοθέτηση αυτή ικανοποιεί το εκπεφρασμένο αίτημα των Ελλήνων καταναλωτών για ενημέρωση σχετικά με την προέλευση του γάλακτος ως κύριου συστατικού των μεταποιημένων γαλακτοκομικών τροφίμων και την ανάγκη προστασίας τους μέσω της διαφάνειας και ασφαλέστερης ιχνηλασιμότητας. Παράλληλα, προασπίζει τα συμφέροντα των Ελλήνων γαλακτοπαραγωγών κτηνοτρόφων σε μια περίοδο κρίσιμη για την κτηνοτροφία σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης και συμβάλλει στη διασφάλιση της ποιότητας των ελληνικών γαλακτοκομικών και τυροκομικών προϊόντων, απέναντι σε πρακτικές αθέμιτου ανταγωνισμού. Παρέχει εξάλλου, τόσο στους καταναλωτές όσο και στους παραγωγούς ασφαλές έδαφος για την ανάπτυξη καταναλωτικών και παραγωγικών πρακτικών οι οποίες μεσοπρόθεσμα θα διασφαλίσουν την καταναλωτική εμπιστοσύνη στα ελληνικά γαλακτοκομικά προϊόντα».

{jathumbnail off}

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ