Υπογραφές για την ανεμογεννήτρια στο Μέτσοβο.. Ετοιμάζει προσφυγή ο Δήμος

aioliiko

Απόφαση για νομική συμπαράσταση ώστε να γίνει προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας έλαβε η Δημοτική Επιτροπή του Δήμου Μετσόβου προκειμένου να σταματήσει την εγκατάσταση ανεμογεννήτριας.

Παράλληλα ο Δήμος και οι Κοινότητες προχωρούν στην συγκέντρωση υπογραφών ώστε να διατρανώσουν την αντίθεσή τους στην εγκατάσταση του αιολικού σταθμού στην «Τσούμα»

Στο ψήφισμα το οποίο αναρτήθηκε στη σελίδα του Δήμου και στα κοινωνικά δίκτυα αναφέρεται:

Το γήπεδο στο οποίο προτείνεται να τοποθετηθεί το Αιολικό Πάρκο, ανήκει στην ιδιοκτησία του Δήμου Μετσόβου και η θέση της Δημοτικής Αρχής Μετσόβου, όπως έχει άλλωστε δείξει στο πρόσφατο παρελθόν ήταν, είναι και θα είναι κρυστάλλινη και ξεκάθαρη, ενάντια στα όποια σχέδια, από όπου και αν αυτά προέρχονται, για εγκατάσταση ανεμογεννητριών όχι μόνο στην κορυφογραμμή του λόφου «Τσούμα» αλλά και σε όλο το Δήμο Μετσόβου.

Για τους κατοίκους του Δήμου Μετσόβου το ορεινό τους περιβάλλον δεν είναι απλοί ορεινοί όγκοι αλλά τοπία και χώροι άρρηκτα συνδεδεμένοι με την επιβίωσή τους. Η περιοχή εγκατάστασης αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα ορεινά οικοσυστήματα της Ελλάδας, με μοναδική περιβαλλοντική, τουριστική, γεωλογική, υδρογεωλογική, λαογραφική και πολιτιστική αξία, κάτι που αποτελεί από μόνο του σημαντικότατο λόγο αντίθεσης στην εγκατάσταση Αιολικού Πάρκου.

Η εγκατάσταση ΑΣΠΗΕ στην συγκεκριμένη περιοχή  διαταράσσει τη  σχέση της τοπικής κοινωνίας με τον φυσικό της χώρο, σχέση η οποία αποτελεί ταυτόχρονα το κεφάλαιο πάνω στο οποίο έχει επενδύσει την οικονομική της ύπαρξη.

Γύρω από την περιοχή εγκατάστασης του Αιολικού Πάρκου, δραστηριοποιούνται κτηνοτρόφοι που εκμεταλλεύονται τις χορτολοβαδικές εκτάσεις και τα νερά των πηγών της περιοχής εδώ και αιώνες. Από το λόφο «Τσούμα» ξεκινάνε σημαντικές πηγές που τροφοδοτούν τους ποταμούς  Αώο και Άραχθο και σύμφωνα με πρόσφατα επιστημονικά συμπεράσματα του Πανεπιστημίου Πατρών, «η κατασκευή του αιολικού σταθμού στην κορφή του λόφου Τσούμα θα καταστρέψει τον υδροφόρο των συγκεκριμένων πηγών και θα στερήσει τις κτηνοτροφικές μονάδες από το χρησιμοποιούμενο νερό για τις ανάγκες των μονάδων τους». Για μας είναι ηθικά ανεπίτρεπτο να αφήσουμε να συντελεστεί αυτή η καταστροφή.

Το τουριστικό προϊόν του Μετσόβου, που αποτελεί την σημαντικότερη πηγή της οικονομίας του, βασίζεται απόλυτα στην άρρηκτη σχέση του πολιτιστικού και φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής.  Η συνεχής προσπάθεια των κατοίκων του Δήμου Μετσόβου για τη διατήρηση αυτής της σχέσης δεν είναι μια τυχαία πράξη. Πίσω της υπάρχει παρακαταθήκη αιώνων, που αποτυπώνεται μέσα από την κοινωνική ζωή και τις ιστορικές καταγραφές. Είναι αυτή που κρατά ζωντανό, οικονομικά και κοινωνικά, τον μεγαλύτερο ορεινό οικισμό της Ελλάδας, σε υψόμετρο πάνω από τα 1000 μέτρα. Για να διατηρηθεί το φυσικό περιβάλλον και η παραδοσιακή ταυτότητα των οικισμών του Δήμου Μετσόβου και να υπάρξει μια ήπια τουριστική ανάπτυξη της περιοχής  έχουν επενδυθεί σημαντικά κεφάλαια.

Ο Δήμος Μετσόβου γνωρίζοντας την μοναδικότητα του τοπίου και των σπάνιων φυσικών χαρακτηριστικών του οροπεδίου γύρω από τις πηγές του Αώου και του Αράχθου, στις οποίες εντάσσεται και ο λόφος της «Τσούμα», έχει ήδη εντάξει έργα για όλη την περιοχή με σκοπό την προστασία του φυσικού πλούτου και την ήπια τουριστική ανάπτυξη της περιοχής. Τα τελευταία χρόνια υπάρχει ενδιαφέρον από νέους να νοικιάσουν φυσικές εκτάσεις και να ασκήσουν την παραδοσιακή κτηνοτροφία αλλά και να φτιάξουν άλλες μικρής κλίμακας μονάδες και επιχειρήσεις που έχουν σχέση με τη φύση, τον αγροτουρισμό, τα αρωματικά φυτά, τους μύκητες, την άσκηση ψυχοθεραπευτικών δραστηριοτήτων και αναψυχής  στη φύση κ.λπ.

Πεποίθησή μας είναι ότι η συγκράτηση του πληθυσμού των Δημοτικών μας Ενοτήτων περνάει μέσα από την προώθηση και υποστήριξη του ήπιου ορεινού εναλλακτικού τουρισμού, της παραδοσιακής κτηνοτροφίας, της αξιοποίησης του δασικού πλούτου, και της στήριξης της μελισσοκομίας, στοιχεία που υπονομεύονται από την εγκατάσταση των αιολικών σταθμών γύρω από τις πηγές του Αώου και του Αράχθου. Οι άνθρωποι των ορεινών περιοχών παλεύουμε καθημερινά με πολλές αντιξοότητες και στηρίζουμε την αξιοβίωτη και ολοκληρωμένη ανάπτυξη που θα προσφέρει οικονομικά οφέλη και ποιότητα ζωής σε όλους τους κατοίκους, παλεύουμε για να διατηρήσουμε την οικονομική σταθερότητα, να ξαναζωντανέψουμε τα χωριά μας και επομένως δεν στηρίζουμε την άναρχη και καταστροφική βιομηχανική ανάπτυξη των κορυφογραμμών μας.

Στην περιοχή εγκατάστασης του Αιολικού Πάρκου, υπάρχει πολιτισμική κληρονομιά που δεν πρέπει να καταστραφεί, αντιθέτως να αναδειχθεί. Η πολιτισμική κληρονομιά προστατεύεται από την UNESCO και δεν πρέπει να επιτραπεί οποιαδήποτε παρέμβαση στα μνημεία της περιοχής. Στην κορυφή του λόφου Τσούμα χαρακτηριστική είναι η παρουσία χαρακωμάτων από την περίοδο του ανταρτοπόλεμου, ενώ στα πρανή του λόφου υπάρχουν πολλά ερείπια κτισμάτων προγενέστερης ιστορικής περιόδου, τα οποία ήδη αξιολογούνται από την αρχαιολογική υπηρεσία. Ο Δήμος Μετσόβου δεν θα συναινέσει στην καταστροφή αυτών των σημαντικών ευρημάτων που είναι συνδεδεμένα με τα ιστορικά γεγονότα και την πολιτιστική παράδοση  του Μετσόβου.

Η περιβαλλοντική υποβάθμιση που θα προκαλέσει το εν λόγω έργο θα είναι μη αναστρέψιμη, αφού:

√ Η τεράστια ανεμογεννήτρια, ύψους τουλάχιστον 150 μέτρων που προτείνεται να εγκατασταθεί σε υψόμετρο άνω των 1400 μέτρων  σε συνδυασμό με τα συνοδά έργα, ήτοι: Κατασκευή επίπεδης πλατείας για την εγκατάσταση της Α/Γ, εμβαδού 3.000 τ.μ., βάση στήριξης της ανεμογεννήτριας, η οποία απαιτεί τουλάχιστον 450 κυβικά μέτρα μπετόν με πολύ πυκνό σιδερένιο οπλισμό, διάνοιξη δρόμων πρόσβασης μήκους 762 μέτρων και πλάτους τουλάχιστον 10 μέτρων, προσωρινή εγκατάσταση εργοταξίων, ανέγερση οικίσκων ελέγχου, υπόγειο δίκτυο μεταφοράς για τη σύνδεση με το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας κ.λπ., όχι μόνο δεν συνάδουν με το τοπίο των ορεινών όγκων, αλλά κυρίως θα προκαλέσουν μη αντιστρέψιμη υποβάθμιση του εδάφους και υπεδάφους, διάβρωση, κατακερματισμό και καταστροφή των οικοτόπων, των φυσικών ενδιαιτημάτων των σπάνιων ειδών της χλωρίδας και πανίδας, καθώς και του φυσικού  τοπίου της περιοχής, που είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την παράδοση και την πολιτιστική μας ταυτότητα.

√ Η περιοχή εγκατάστασης του εν λόγω αιολικού σταθμού γεωλογικά εγκυμονεί μεγάλους κινδύνους κατολισθήσεων λόγω της παρουσίας οφιολιθικών πετρωμάτων και φλύσχη. Στην εν λόγω έκταση λόγω των υπερκείμενων υδροπερατών οφιολιθικών πετρωμάτων και του υποκείμενου,  αδιαπέρατου  σε νερό, φλύσχη μπορεί να προκληθούν κατολισθήσεις ή ερπυσμοί με επιφάνεια αποκόλλησης την επιφάνεια επαφής των δύο διαφορετικών υλικών.

√ Το οικόπεδο της υπό μελέτη δραστηριότητας χωροθετείται εντός της προστατευόμενης περιοχής «Περιοχή Μετσόβου (Ανήλιο-Κατάρα) – GR2130006» και γειτνιάζει με την προστατευόμενη περιοχή «Βάλια Κάλντα και Τεχνητή Λίμνη Αώου-GR1310002». Σε αυτές τις προστατευόμενες περιοχές υπάρχει πλούσια πυκνή βλάστηση με σπάνια μαυρόπευκα, ρόμπολα, οξυές, δρυοδάση κ.λπ. Επίσης, έχουν περιγραφεί σπάνιοι οικότοποι, φυσικά ενδιαιτήματα σπάνιων ειδών της χλωρίδας και πανίδας, καθώς και του τοπίου της περιοχής που είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την παράδοση και την πολιτιστική  ταυτότητα της περιοχής.

√ Σε απόσταση δυο χιλιομέτρων από τη θέση χωροθέτησης του πυλώνα στη θέση «Τσούμα» βρίσκεται σε λειτουργία αιολικός σταθμός που αποτελείται από τέσσερις ανεμογεννήτριες θέση «Βαρικό» και λίγο ανατολικότερα σε απόσταση πέντε χιλιομέτρων βρίσκεται σε λειτουργία αιολικός σταθμός που αποτελείται από μία ανεμογεννήτρια, θέση «Κατάρα». Η τοποθέτηση της ανεμογεννήτριας, στη κορυφή του λόφου «Τσούμα» στην Δ.Ε Μετσόβου θα δημιουργήσει ένα ανυπέρβλητο εμπόδιο για είδη πτηνών όπως ο μαυροπελαργός, που μετακινούνται από και προς τη λίμνη πηγών Αώου και θα έχει ανυπολόγιστες σωρευτικές/συνεργιστικές επιπτώσεις και για άλλα είδη που  συναντάμε στην περιοχή όπως το όρνιο, ο αργυροπελεκάνος κ.λπ. 

√  Σε όλη την έκταση του οικοπέδου εγκατάστασης του ΑΣΠΗΕ, φύεται το φυτό-ξενιστής Sedum sp., επομένως θα προκληθεί ανεπανόρθωτη ζημιά στους πληθυσμούς του είδους Parnassius apollo που σύμφωνα με το Εθνικό σχέδιο δράσης για το είδος στην περιοχή «Μετσόβου (Ανήλιο-Κατάρα)-GR2130006» διατηρεί έναν από τους καλύτερα διατηρημένους πληθυσμούς σε πανελλαδικό επίπεδο. 

Δηλώνουμε λοιπόν, όλοι οι κάτοικοι του Δήμου Μετσόβου, ενωμένοι σαν μια γροθιά, ότι θα αντιδράσουμε αποφασιστικά, συντονισμένα και οργανωμένα με τη συνεργασία της αυτοδιοίκησης, Συλλόγων και των Κινήσεων Πολιτών, για να δείξουμε ενεργά ότι η τοπική κοινωνία είναι αντίθετη με έργα που υπονομεύουν τις δυνατότητες ανάπτυξης της περιοχής και υποβαθμίζουν της  συνθήκες ζωής των κατοίκων και θέτουν σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα των μελλοντικών γενεών.