Υπογραφές για την κατασκευή της μονάδας ΑΣΑ Ηπείρου

asa ipog1

asa ipog1

Σε μια νέα εποχή, όσον αφορά τη διαχείριση των στερεών αστικών αποβλήτων, εισέρχεται η Ήπειρος, καθώς μετά από μια μακρά περίοδο προεργασίας, συνεργασιών και επίπονων προσπαθειών, υπογράφτηκε μεταξύ της Περιφέρειας και του Ομίλου της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ η Σύμβαση Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) του έργου για την Εγκατάσταση Επεξεργασίας Αστικών Στερεών Αποβλήτων Περιφέρειας Ηπείρου.

Στη διαδικασία παραβρέθηκαν ο Υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Στέργιος Πιτσιόρλας, ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων κ. Ευ. Καπετάνιος, ο Ειδικός Γραμματέας ΣΔΙΤ κ. Νίκος Μαντζούφας και στελέχη του Υπουργείου. Επίσης παρόντες ήταν ο Συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου- Δυτικής Μακεδονίας κ. Β. Μιχελάκης, ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Ηπείρου κ. Γ. Λώλος, οι Πρόεδροι των τριών ΦΟΔΣΑ της Ηπείρου κ.κ. Ευ. Γιαννούλης, Αντ. Νάστας, Σπ. Κωνσταντόπουλος, οι δήμαρχοι Σουλίου Σταυρούλα Μπραϊμη, Ζίτσας Μιχάλης Πλιάκος, Κόνιτσας Ανδρέας Παπασπύρου, οι Αντιπεριφερειάρχες, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Σταύρος Παργανάς, ο Εκτελεστικός Γραμματέας της Περιφέρειας κ. Δημήτρης Σιώλος, περιφερειακοί σύμβουλοι- εκπρόσωποι περιφερειακών παρατάξεων, υπηρεσιακά στελέχη κ.ά..

Τη σύμβαση υπέγραψε εκ μέρους της Περιφέρειας Ηπείρου ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, εκ μέρους του Ομίλου της «ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ» ο Διευθύνων Σύμβουλος κ. Μανώλης Μαραγκουδάκης και εκ μέρους θυγατρικής της «ΑΕΙΦΟΡΙΚΗ ΗΠΕΙΡΟΥ» ο Διευθύνων Σύμβουλος κ. Γεώργιος Αγραφιώτης.

asa ipog2

Ο Περιφερειάρχης Αλ. Καχριμάνης

Ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, στο χαιρετισμό του, χαρακτήρισε «σπουδαία μέρα» τη σημερινή για την Ήπειρο. «Όταν θέλεις να κάνεις ανάπτυξη, πρέπει να δημιουργήσεις τις υποδομές οι οποίες θα σου δώσουν πλεονέκτημα. Έτσι ξεκινήσαμε σε πολλά μέτωπα. Ένα από αυτά ήταν οι βιολογικοί καθαρισμοί και οι αποχετεύσεις στο παραθαλάσσιο μέτωπο της Ηπείρου. Αλλά το μεγαλύτερο έργο που θέσαμε ως προτεραιότητα, ήταν να λύσουμε το θέμα των απορριμμάτων, της ανακύκλωσης, με τέτοιο τρόπο, ώστε να έχουμε και καλή τιμή για τους πολίτες. Θέλω να εξάρω το γεγονός ότι από την πρώτη στιγμή ήμασταν όλοι μαζί, ο Α’ και ο Β’ βαθμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Και στη σημερινή δύσκολη στιγμή για την πατρίδα μας, εκεί είναι το μυστικό. Ή είμαστε όλοι μαζί και έχουμε μια διαφορετική τύχη και αγωνιζόμαστε για αυτό, ή ο καθένας μόνος του χάνεται. Για να φτάσουμε στο σημείο να υπογράψουμε σήμερα έγινε μεγάλος αγώνας, τον οποίο όμως πιστέψαμε από την αρχή. Και σε αυτόν τον αγώνα πρωτοστάτησε η κ. Τ. Καλογιάννη, η οποία είχε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς».

Συνεχίζοντας ο Περιφερειάρχης, αφού αναφέρθηκε και στο γεγονός της αποκατάστασης των ΧΑΔΑ που επιτεύχθηκε με τη συνεργασία των Δήμων και έτσι δεν επιβλήθηκαν πρόστιμα από την Ε.Ε. στην Ήπειρο, έκανε αναφορά και στην οικονομική παράμετρο του έργου: «Σήμερα από την προσφορά που μας έχει κάνει η εταιρεία 40,86 ευρώ/ τόνο, η τιμή τελικά κλείδωσε στα 39,54 ευρώ/ τόνος, ήτοι 1,32 ευρώ χαμηλότερα. Έτσι δεν είναι μόνο το πρώτο ΣΔΙΤ που υπογράφεται ως έργοδιαχείρισης απορριμμάτων και ανακύκλωσης, αλλά η τιμή που επιτεύχθηκε είναι η χαμηλότερηπανελλαδικά καθώς και συμφέρουσα για όλους τους δημότες της Ηπείρου».

Τέλος, ευχαρίστησε όλους όσοι βοήθησαν στην προώθηση του έργου, κάνοντας ειδική αναφορά στον Υφυπουργό, τον Γενικό Γραμματέα Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων, τον Ειδικό Γραμματέα ΣΔΙΤ, τον Προϊστάμενο της Διαχειριστικής του ΥΠΕΠΕΡΑΑ κ. Ν. Μαμαλούγκα, ως επίσης και στην εταιρεία «ΤΕΡΝΑ» εξαίροντας την ως τώρα συνεργασία που υπήρχε για την προώθηση των μεγάλων οδικών έργων που υλοποίησε στην Ήπειρο. Ειδική αναφορά έκανε επίσης και στις υπηρεσίες της Περιφέρειας, τις οποίες και ευχαρίστησε για την προσπάθεια που κατέβαλλαν.

asa ipog3

Η Αντιπεριφερειάρχης Τ. Καλογιάννη

Στο χαιρετισμό της η Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ιωαννίνων κ. Τατιάνα Καλογιάννη, τόνισε μεταξύ άλλων:
«Σήμερα κλείνει μια περίοδος 80 μηνών, κατά την οποία τεκμηριώθηκε η περιβαλλοντική αναγκαιότητα, η κοινωνική χρησιμότητα, η τεχνική εφικτότητα, η νομική εδραιότητα και η οικονομική βιωσιμότητα, ενός κρίσιμου έργου για τον εξευρωπαϊσμό της διαχείρισης των απορριμμάτων της Περιφέρειάς μας», ενώ σε άλλο σημείο ανέφερε πως: «Πολλές φορές αισθάνθηκα θλίψη και απογοήτευση από τη μη κατανόηση του νόμιμου, ευπρεπή και δίκαιου αγώνα, για την υλοποίηση και του έργου αυτού. Σήμερα όμως νοιώθω μια μικρή ικανοποίηση, γιατί όχι μόνο αγωνίσθηκα για το σωστό, κυρίως όμως γιατί έπεισα για το σωστό».
Καταλήγοντας ανέφερε τα εξής:

«Επιπροσθέτως, η ατομική μου συνείδηση και η προσωπική μου επίγνωση των γεγονότων και των πρωτοβουλιών, επιβάλουν την ειδική αναφορά και μνεία, στις κρίσιμες και αποτελεσματικές παρεμβάσεις:
• του Γενικού Γραμματέα Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων κ. Ευάγγελου Καπετάνιου, ο οποίος ήταν εκ των καταλυτικών παραγόντων για την ταχύρυθμη διεκπεραίωση αναγκαίων διοικητικών διαδικασιών και
• του Ειδικού Γραμματέα ΣΔΙΤ κ. Νίκου Μαντζούφα, ο οποίος μας παρείχε αδιάλειπτα την εμπειρία και εξειδικευμένη γνώση του και έτσι συντελέστηκε η ομαλή και πλήρη συγκρότηση των συμβατικών τευχών του έργου.
Τέλος, εύχομαι στην ανάδοχο, η οποία διαθέτει και το αναγκαίο μέγεθος, αλλά και έχει διακριθεί για την εξαιρετική αποτελεσματικότητα στις δραστηριότητές της, εμπρόθεσμη, τεχνικά άρτια και οικονομικά επιτυχή υλοποίηση και του έργου αυτού».

asa ipog4

Ο Υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης

Τον κύκλο των χαιρετισμών και των τοποθετήσεων έκλεισε ο Υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Στέργιος Πιτσιόρλας, που μεταξύ άλλων, τόνισε τα εξής:
«Έχει αξία σε ένα έργο 80 μηνών να αναδείξουμε τη συνέχεια και τη συνεργασία. Κι αυτός είναι ο τρόπος με το οποίο πρέπει να δουλεύουμε. Πρέπει να συνεχίσουμε και να διορθώσουμε τα λάθη. Και θεωρώ ότι είμαστε σε μια στιγμή σαν χώρα, που αυτό το πνεύμα πρέπει να επικρατήσει, το πνεύμα της συνεργασίας όλων για να βγούμε από την κατάσταση στην οποία έχουμε περιέλθει. Να μπορέσουμε να αποδείξουμε στους εαυτούς μας πρώτα, και σε όλο τον κόσμο δεύτερον, ότι η Ελλάδα μπορεί να κάνει πολύ καλύτερα πράγματα, από ότι έχει κάνει μέχρι σήμερα. Έχει όλες τις δυνατότητες να αναπτυχθεί, έχει όλες τις δυνατότητες να μην απολογείται για δυσάρεστες καταστάσεις, όπως είναι το θέμα των απορριμμάτων. Πρέπει να ξεκινήσουμε από το πνεύμα της συνεργασίας που επιτεύχθηκε εδώ και το βλέπουμε στην αίθουσα αυτή και είχε ένα λαμπρό αποτέλεσμα. Είναι σημαντική ημέρα η σημερινή, διότι έχουμε μια συμφωνία, ένα έργο πάρα πολύ καλό, το οποίο θα είναι πολύ χρήσιμο για τους πολίτες και για την κοινωνία ολόκληρη».

Αναφερόμενος στη μέθοδο ΣΔΙΤ, έδωσε συγχαρητήρια στην Περιφέρεια για την επιλογήτης μεθόδου αυτής, που, όπως είπε, «είναι εργαλείο που πολύ ορθώς επιλέξατε, και αυτό το εργαλείο που έδωσε ένα αποτέλεσμα πάρα- πάρα πολύ θετικό».«Είναι μια μέθοδος που έχει πλεονεκτήματα και μόνο πλεονεκτήματα», είπε ενώ στη συνέχεια, πρόσθεσε και τα εξής: «Έχουμε μια συμμετοχή του Δημοσίου με 40% στη χρηματοδότηση αυτού του έργου και το υπόλοιπο 60% είναι ιδιωτικά κεφάλαια. Αυτό σημαίνει αν ακολουθήσουμε τη μέθοδο αυτή, έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε γρήγορα πολύ σημαντικά έργα, κινητοποιώντας ιδιωτικά κεφάλαια. Το δεύτερο στοιχείο και αυτό θα το ζήσετε τα επόμενα χρόνια, είναι ότι το έργο θα κατασκευαστεί στην ώρα του κι αυτό δείχνει σήμερα η εμπειρία από τα παρόμοια έργα. Επίσης θα ξεκινήσει και θα τελειώσει χωρίς αναπροσαρμογή του προϋπολογισμού του. Τέλος θα ξεκινήσει με ένα επίπεδο ποιότητας και αυτό το επίπεδο θα διατηρηθεί σε όλη τη διάρκειά του».

Οι Γενικοί Γραμματείς

Νωρίτερα σύντομες τοποθετήσεις έκαναν οι Γενικοί Γραμματείς, οι οποίοι απένειμαν τα εύσημα στην Περιφέρεια, τον Περιφερειάρχη, την κ. Τ.Καλογιάννη και τις υπηρεσίες για την προσπάθεια και την επιτυχημένη ολοκλήρωση των διαδικασιών. Ο Γεν. Γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων κ. Ευ. Καπετάνιος μετέφερε το χαιρετισμό του Υπ. Εσωτερικών κ. Π. Σκουρλέτη για επιτυχία του έργου και μεταξύ άλλων τόνισε: «Σήμερα πράγματι μπαίνουμε σε μια άλλη εποχή. Σε μια εποχή όπου αυτά που έπρεπε να γίνουν εδώ και πολλά χρόνια καθυστερημένα και στη χώρα μας γίνονται. Η χώρα μας πλήρωσε 80.000.000 για πρόστιμα μέχρι τώρα και θα ερχόντουσαν και άλλα πρόστιμα αν πράγματι δεν ανασχεδιάζαμε τα σχέδια τα περιφερειακά και της ίδιας της χώρας ώστε να φεύγουν προς το μέλλον». Τέλος αναφέρθηκε με θερμά λόγια στη συνεργασία που είχε με την κ. Καλογιάννη ΟΕιδικός Γραμματέας ΣΔΙΤ κ. Ν. Μαντζούφας, τόνισε μεταξύ άλλων, ότι αξίζουν πολλά συγχαρητήρια σε όλη την αυτοδιοίκηση και την Περιφέρεια Ηπείρου, διότι με πολύ μεθοδικό και απόλυτα διάφανο τρόπο διεξήγαγαν έναν σύνθετο διαγωνισμό επιτυγχάνοντας το βέλτιστο αποτέλεσμα για τους πολίτες της Ηπείρου. Επίσης επιτεύχθηκε μια εξαιρετική σύμπραξη με τον ιδιωτικό τομέα, ενώ η σύμβαση σύμπραξης ακολουθεί τις καλύτερες διεθνώς πρακτικές.

Εκ μέρους της «Αειφορικής Ηπείρου», μίλησε ο Διευθύνων Σύμβουλος κ. Γ. Αγραφιώτης, ο οποίος έκανε εκτενή αναφορά στο έργο, το οποίο χαρακτήρισε σημαντικό καθώς θα λύσει το πρόβλημα των απορριμμάτων για τα επόμενα 25 χρόνια. «Είναι το πρώτο έργο της ΤΕΡΝΑ στην Ελλάδα και φιλοδοξούμε να είναι το καλύτερο. Έχει τη μικρότερη τιμή εισόδου στη χώρα Θέλουμε να είναι επισκέψιμη η μονάδα από σχολεία, πανεπιστήμια κ.α.», πρόσθεσε.

Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ:

Αναθέτουσα αρχή: ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ
Ιδιωτικός Φορέας Σύμπραξης: ΑΕΙΦΟΡΙΚΗ ΗΠΕΙΡΟΥ – εταιρεία μέλος του
Ομίλου ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ
Αντικείμενο Σύμβασης: Η σύμβαση προβλέπει την κατασκευή μιας μονάδας διαχείρισης απορριμμάτων δυναμικότητας 105.000 τόνων ετησίως. Η Αειφορική Ηπείρου αναλαμβάνει την μελέτη, αδειοδότηση, χρηματοδότηση, κατασκευή, ασφάλιση, λειτουργία και συντήρηση του έργου.
Διάρκεια Σύμβασης: Η διάρκεια της σύμβασης είναι 26,5 έτη στα οποία περιλαμβάνεται και ο χρόνος κατασκευής του συνόλου των έργων (18 μήνες).
Ύψος επένδυσης:Η επένδυση ανέρχεται στα 52,6 εκατ. Ευρώ, εκ των οποίων τα 20 εκ. ευρώ είναι δημόσια δαπάνη.
Θέσεις εργασίας:Το έργο αναμένεται να δημιουργήσει 200 θέσεις εργασίας κατά την περίοδο κατασκευής, 90 θέσεις εργασίας κατά την 25ετή λειτουργία και μεγάλο αριθμό παράλληλων θέσεων εργασίας (μεταφορές, εμπορία και διαχείριση ανακυκλώσιμων υλικών κ.λπ.).

{jathumbnail off}