Την Υπηρεσία Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων(ΥΕΔΔΕ-πρώην ΣΔΟΕ) και το Τελωνείο Ιωαννίνων επισκέφθηκε ο βουλευτής Ιωαννίνων και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Μαντάς και με την ιδιότητά του ως μέλος της επιτροπής Οικονομικών της Βουλής.
Στην ΥΕΔΔΕ τον κ. Μαντά υποδέχθηκαν ο Δντής της υπηρεσίας Ε. Τσιακούμης και οι εργαζόμενοι της Υπηρεσίας. Αφού αναφέρθηκαν στην υποστελέχωση της υπηρεσίας (20 άτομα από τους οποίους οι 11 ελεγκτές) έκαναν ιδιαίτερη αναφορά στα ζητήματα της προτεραιοποίησης των ελέγχων, ώστε να μπορεί ο έλεγχος να αφορά όλη την οικονομική δραστηριότητα, με προτεραιότητα από τους πιο «μεγάλους» στους πιο «μικρούς», στα ζητήματα της ποιότητας των ελέγχων, αλλά και στα εργαλεία και στα μέσα που διατίθενται από την πολιτεία.
Για παράδειγμα ανέφεραν ότι οι 250 ελεγκτές σε όλη τη χώρα θα μπορούσαν να έχουν tablets , ώστε να μπορεί να γίνεται επιτόπιος έλεγχος του profile του ελεγχόμενου, ενώ ανέφεραν ως ιδιαίτερο πρόβλημα την ανάγκη να τυγχάνουν διανυκτέρευσης όταν κάνουν ελέγχους στα νησιά..
Από την πλευρά του ο κ. Μαντάς τόνισε ότι η Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής έχει τη δυνατότητα να ασκεί θεσμικό έλεγχο στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων και ότι βασικό ζητούμενο είναι η προτεραιοποίηση και οι στόχοι. Σε ότι αφορά στην υποστελέχωση της υπηρεσίας αναφέρθηκε στην προκήρυξη των 1200 ατόμων, εκ των οποίων οι 600 θα προσληφθούν άμεσα στις οικονομικές υπηρεσίες. Επίσης αναφέρθηκε στην οικονομική εξίσωση των νέων εργαζόμενων με τους παλιούς, καθώς και στην πρόσφατη τροπολογία «για θέματα ευθύνης , Διοίκησης και Υπαλλήλων ΑΑΔΕ», ώστε το πλαίσιο της αστικής ευθύνης των ανωτέρω προσώπων να ευθυγραμμίζεται με άλλες αντίστοιχες ρυθμίσεις και με τρόπο που να διασφαλίζονται τα συμφέροντα του Δημοσίου.
Στη συνέχεια ο κ. Μαντάς επισκέφθηκε το Τελωνείο Ιωαννίνων και συναντήθηκε με την Προϊσταμένη της Υπηρεσίας κ. Γεωργία Νάστου και τους υπαλλήλους της υπηρεσίας. Ο κ. Μαντάς ενημερώθηκε για την υποστελέχωση του Τελωνείου , καθώς οι εργαζόμενοι είναι μόλις 11 , όταν οι οργανικές θέσεις είναι 13 και γίνεται προσπάθεια να αυξηθούν στις 18.
Το Τελωνείο Ιωαννίνων είναι επιπέδου Διεύθυνσης με αρμοδιότητες το σύνολο των εργασιών που προβλέπονται τόσο από την Εθνική όσο και από την Κοινοτική Νομοθεσία και παράλληλα την επίτευξη των στόχων οι οποίοι πρέπει κάθε φορά να επιτευχθούν με διενεργούμενους συνεχόμενους εξωτερικούς ελέγχους. Είναι το μεγαλύτερο Τελωνείο στην περιφέρεια σε εξαγωγές αλλά και εισαγωγές εμπορευμάτων με αυξημένο φόρτο εργασίας στους εργαζόμενους ακόμα και κατά τις απογευματινές ώρες, Σ/Κ και αργίες. (Οφείλονται ρεπό και άδειες στους Υπαλλήλους από το 2018).
Το τμήμα των ελέγχων έχει εξαιρετική βαρύτητα, καθώς σήμερα, μετά την απλοποίηση των Τελωνειακών Διαδικασιών, όλες οι οδηγίες είναι προς την κατεύθυνση των σωστών εκ των Υστέρων Ελέγχων, γεγονός που δημιουργεί την ανάγκη επαρκούς στελέχωσης του Τελωνείου με τη σημερινή σύνθεσή του να καθιστά εξαιρετικά δύσκολο τον προγραμματισμό των ελέγχων.
Η καθιέρωση του αεροδρομίου Ιωαννίνων ως Διεθνούς, δημιούργησε έναν ακόμη τομέα ελέγχου για το τελωνείο και ως εκ τούτου επιτακτική την ανάγκη για νέο και ειδικευμένο προσωπικό. Η στάθμευση των υπό έλεγχο φορτηγών αυτοκινήτων είναι ένα ακόμη σοβαρό ζήτημα που αντιμετωπίζουν. Ένα ακόμη γενικότερο θέμα που τέθηκε είναι η επιστροφή των ΔΕΤΕ που καταργήθηκαν το 2011 , καθώς και η νομοθετική αλλαγή στα ζητήματα ποινικών και αστικών ευθυνών των ελεγκτών.
Ο κ.Μαντάς αφού συνεχάρη τους υπαλλήλους του Τελωνείου (όπως αντίστοιχα και τους της ΥΕΔΔΕ), για το γεγονός ότι παρά την υποστελέχωση δίνουν αγώνα δρόμου, τους ενημέρωσε ότι εντός του προσεχούς διαστήματος θα προκηρυχθούν μόνιμες θέσεις υπάλληλων τελωνείων και πληροφορικής και ότι θα βρίσκεται αρωγός στα θέματα που τους απασχολούν.