Τον προγραμματισμό των προεκλογικών πληρωμών ύψους περίπου 70 εκατ. ευρώ ανέπτυξε κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που παραχώρησε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ναπολέων Μαραβέγιας.
Επιπλέον, όσον αφορά τα προγράμματα ΠΣΕΑ μέχρι το τέλος του έτους θα δοθούν άλλα 55 εκατ. ευρώ, δεσμεύτηκε ο υπουργός.
Συγκεκριμένα ο κ. Μαραβέγιας δήλωσε πως θα δοθούν μέχρι την επόμενη εβδομάδα:
– Για το πριμ στο βόειο κρέας 10 εκατ. ευρώ
– Για το ποιοτικό πριμ στο ελαιόλαδο 10 εκατ. ευρώ
– Για τους καπνοπαραγωγούς η β΄ δόση του Μέτρου 144 περίπου 23-25 εκατ. ευρώ
– Ενίσχυση για τους ελαιώνες των νησιών του Αιγαίοι (περίπου 50.000 παραγωγοί)
– Πληρωμές φακέλων για ενίσχυση της βιολογικής γεωργίας και άλλων γεωργοπεριβαλλοντικών μέτρων
Για την εξισωτική ο υπουργός δήλωσε πως το ποσό που θα δοθεί θα είναι 100 εκατ. ευρώ μέχρι τις 6 Ιουλίου και πως πρέπει να εξοικονομηθούν εθνικοί πόροι με την τεχνοκρατική πλευρά να είναι έτοιμη. Μέχρι το τέλος Ιουνίου επίσης, θα έχει ολοκληρωθεί το πρόγραμμα των αποζημιώσεων παραγωγών που υπέστησαν ζημιές το 2011, με την καταβολή από τον ΕΛΓΑ ποσού ύψους 7,5 εκατ. ευρώ. Όσον αφορά τα προγράμματα ΠΣΕΑ μέχρι το τέλος του έτους θα δοθούν άλλα 55 εκατ. ευρώ . Ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ Θεόδωρος Σαρρής ανέφερε σχετικά με το θέμα πως «μετά την οργάνωσή μας με το ΥΠΑΑΤ οι αγρότες που οφείλουν εισφορά θα αποζημιωθούν αρκεί να πληρώσουν την εισφορά του 2012, η εισφορά του 2011 δεν είναι απαραίτητο να καταβληθεί αν και τους το ζητάμε γιατί έτσι είναι το σωστό».
Αναφορικά με τον αγροτικό τομέα ο κ. Μαραβέγιας δήλωσε πως είναι σαν την παιδεία και δεν χωρούν ιδεολογίες για τη χάραξη της εθνικής μας πολιτικής υπογραμμίζοντας πως «στόχος είναι να βοηθήσουμε τον επόμενο υπουργό». Σχετικά με τις εκκρεμότητες του υπουργείου ο υπουργός ανέφερε πως θα δοθεί επίσης παράταση μέχρι το τέλος του χρόνου για τις μετατροπές στις ενώσεις των αγροτικών συνεταιρισμών.
Παράταση ως τέλος του χρόνου για τους συνεταιρισμούς
Ο υπουργός δήλωσε πως «οι Αγροτικοί Συνεταιρισμοί και οι Ενώσεις είχαν ως τις 30 Ιουνίου καταληκτική ημερομηνία θα δοθεί όμως παράταση μέχρι το τέλος του χρόνου. Είχαν κάνει μία πρώτη συνέλευση αλλά δεν είχαν προλάβει. Οι περισσότεροι θα μετατραπούν σε πρωτοβάθμιους και όχι σε εταιρείες». Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Κανελλόπουλος ανέφερε σχετικά πως «κάποιοι υποψιάζομαι θα μπούνε στο μητρώο, από 6.200 περίπου οι 3.500 δεν έχουν κάνει αίτηση να γραφούν στο Μητρώο».
Στο επίκεντρο τα κριτήρια κατανομής των ενισχύσεων
Ο κ. Μαραβέγιας διευκρίνισε πως «πήγαμε στη Δανία να συζητήσουμε για το πώς η αγροτική οικονομία μπορεί να συμβάλλει στο πρασίνισμα της οικονομίας. Είναι στα άμεσα σχέδια μου να ενημερώσω τους αγροτικούς τομείς των κομμάτων γιατί υπάρχουν πολύ σημαντικά ζητήματα όπως η «περιφερειοποίηση» της ενιαίας ενίσχυσης όχι βάσει των ιστορικών προτύπων, καθώς θα διατεθούν συνολικές ενισχύσεις 2,1 δισ. ευρώ και θα πρέπει να συζητήσουμε τα κριτήρια που θα κατανέμονται. Επίσης, έχουν μπει και οι βοσκότοποι σε αυτά. Υπάρχει η πιθανότητα να εξαιρεθούν οι ελαιώνες από το πρασίνισμα, γιατί είναι οικολογικοί και το ίδιο ισχύει για τα αμπέλια».
Πράσινο φως για έκτακτους στη δακοκτονία
«Υπογράφηκε από το Συμβούλιο Επικρατείας άδεια για την πρόσληψη 1.500 εκτάκτων για τη δακοκτονία προκειμένου να μην υπάρχουν κενά».
Προσωρινή αναστολή στις μισθώσεις αγροτικής γης
Αναστολή των αναρτήσεων αγροτεμαχίων λόγω των εκλογών έχει γίνει αυτές τις μέρες, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ, Αθανάσιος Καπρέλης, ο οποίος ανακοίνωσε ότι τις επόμενες ημέρες στη Θεσσαλονίκη θα υπογραφούν νέα συμβόλαια. Ο κ. Μαραβέγιας συμπλήρωσε ότι «με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, έχουν αναρτηθεί προς μίσθωση 2.176 αγροτεμάχια κι έχουν κατατεθεί 3.700 αιτήσεις ενδιαφέροντος, οι οποίες βρίσκονται σε διαδικασία αξιολόγησης. Την ίδια ώρα από τις Περιφέρειες ελέγχονται 21.000 αγροτεμάχια, συνολικής έκτασης, 400.000 στρεμμάτων, προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες αξιολογήσεις και να προχωρήσουν οι αναρτήσεις των καταλλήλων τεμαχίων».
Προσαρμογή της στρατηγικής του ΥΠΑΑΤ στην ελληνική πραγματικότητα
«Πρέπει να συζητήσουμε με τους υπεύθυνους όλων των πολιτικών κομμάτων για τους στρατηγικούς στόχους του αγροτικού τομέα. Πρέπει να θέσουμε προτεραιότητες όπως κάνουν όλα τα κράτη και αφού τις θέσουν προσπαθούν να τις υλοποιήσουν, δε διαθέτουμε άπειρα λεφτά ούτε δυνατότητες. Η διαπραγμάτευση για τους πόρους έχει τελειώσει πρέπει η νέα πολιτική του ΥΠΑΑΤ να ταιριάζει περισσότερο στην ελληνική πραγματικότητα», σύμφωνα με τον υπουργό.
Απαραίτητες οι δομές για την επιστροφή στη γεωργία
Τέλος, όπως τόνισε ο κ. Μαραβέγιας: «Οι νέοι με σχετικές σπουδές και οι άνεργοι που θα επιστρέψουν στην ύπαιθρο πρέπει να βρουν μία δομή, ο ΕΛΓΟ είναι στο ξεκίνημά του και πιστεύω πως θα καταφέρει να τους καθοδηγήσει. Οι άνθρωποι αυτοί μπορούν να αποτελέσουν τη μαγιά για την αγροτική ανάπτυξη της χώρας όπως συνέβη σε άλλες χώρες όπου συντελέσθηκαν καινοτομίες από το “νέο αίμα” με την πλαισίωση του από έμπειρους ανθρώπους».