Ζητούν παρεμβάσεις στο οροπέδιο Γαβρόγου

Την ασφαλτόστρωση του οδικού άξονα Αχελώου-Μεσοπύργου-Βουλιαγμένου με Κανάλια και οροπέδιο Γαβρόγου ζητούν κάτοικοι της περιοχής Βουλιαγμένου της Κοιλάδας του Αχελώου.

Με επιστολή τους προς την Περιφέρεια Ηπείρου και τον Περιφερειάρχη Αλέξανδρο Καχριμάνη κάτοικοι του Βουλιαγμένου Μεσοπύργου Άρτας ζητούν τη συντήρηση, διαμόρφωση και ασφαλτόστρωση του παραπάνω οδικού άξονα.

Όπως επισημαίνουν στην επιστολή τους πρόκειται για μια περιοχή απείρου φυσικού κάλλους και μεγάλης πολιτιστικής κληρονομιάς. Κατά καιρούς αναφέρονται έχουν εκπονηθεί από την Περιφέρεια προγράμματα με σκοπό υλοποίηση πολιτικών, για την ολοκληρωμένη και βιώσιμη ανάπτυξη των μειονεκτικών περιοχών της Ηπείρου, οι οποίες λόγω των ιδιαιτέρων προβλημάτων τους δεν μπορούν από μόνες τους να υλοποιήσουν μηχανισμούς ανάπτυξης.

Μια τέτοια περιοχή τονίζουν είναι και η δική τους, η οποία δυστυχώς στερείται παντελώς βασικών υποδομών και ουδέποτε εντάχθηκε σε κάποιο ολοκληρωμένο αναπτυξιακό πρόγραμμα. Το μεγαλύτερο και άμεσο πρόβλημά τους είναι η οδική σύνδεση του οικισμού τους με την Κοιλάδα του Αχελώου και την περιοχή του Γαβρόγου δηλαδή ο δρόμος Μεσόπυργος-Βουλιαγμένο-οροπέδιο Γαβρόγου ο οποίος εκτός των άλλων θα βοηθήσει και στην ανάπτυξη του ενναλακτικού τουρισμού αλλά και στη σύνδεση των πολιτιστικών διαδρομών της Κοιλάδας του Αχελώου.

Η σύνδεση μέσω της διαδρομής των μοναστηριών Σέλτσου, Μεγαλόχαρης και Μεσοπύργου με την ιστορική Μονή της Σκουληκαριάς που είναι η γενέτειρα του Εθνικού ήρωα Γεώργιου Καραϊσκάκη είναι επιτακτική ανάγκη.

Να αναφέρουμε επίσης ότι οι κτηνοτρόφοι που δραστηριοποιούνται επαγγελματικά στον οικισμό Κανάλιατου οροπεδίου του Γραβρόγου είναι, αν όχι όλοι, στη συντριπτική τους πλειοψηφία κάτοικοι Βουλιαγμένου και Μεσοπύργου και θα βοηθηθούν έτσι άμεσα με την καλυτέρευση του οδικού δικτύου.

Οι κάτοικοι ζητούν επίσης από την περιφέρεια να προστεθεί στο ήδη υπό κατασκευή μονοπάτι Epirus Trail ένα καινούργιο κομμάτι που να ξεκινά από τη Μονή Σκουληκαριάς να διασχίζει το οροπέδιο του Γαβρόγου, να συνεχίζει στο Μεσόπυργο να διασχίζει παραποτάμια την Κοιλάδα του Αχελώου, μετά να κατευθύνεται προς γέφυρα Κοράκου και Μονή Σέλτσου και να ενώνεται μαζί του στα Τζουμέρκα στοχεύοντας έτσι και στην ανάπτυξη του πεζοπορικού τουρισμού,

Τέλος αξίζει να επισημάνουμε ότι και η μελέτη για την ανάπτυξη στην περιοχή του Δήμου Γ. Καραϊσκάκη που εκπόνησε το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο προτείνει μεταξύ άλλων και την δημιουργία της παραπάνω διαδρομής.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ