Το σχεδιαζόμενο αιολικό πάρκο στις κορυφογραμμές «Κυρά» και «Λιόντο» του Μετσόβου και της Μηλιάς για το οποίο τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων δεν είναι το μοναδικό που σχεδιάζεται σε απόσταση αναπνοής από τον Εθνικό Δρυμό της Βάλια Κάλντα.
Συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο.
Ερήμην των τοπικών αρχών και κυρίως των τοπικών κοινωνιών, οι άδειες δίνονται με το τσουβάλι. Κι αυτό συμβαίνει την ώρα που η κλιματική κρίση έχει χτυπήσει την πόρτα και της Ελλάδας και βασική προϋπόθεση για να απαντήσουμε σε αυτή είναι να διατηρήσουμε ότι έχει απομείνει..
Ο Εθνικός Δρυμός της Βάλια Κάλντα πρέπει να μείνει ανέπαφος χωρίς καμία έκπτωση, χωρίς καμία διαπραγμάτευση..
Μετά την δημοσιοποίηση από το Epiruspost στοιχείων για το σχεδιαζόμενο αιολικό πάρκο σε απόσταση δύο μόλις χιλιομέτρων από τον Δρυμό οι αντιδράσεις που καταγράφονται και όχι μόνο από την Ήπειρο είναι πολλές.
Το θέμα όμως γίνεται ακόμη σοβαρότερο καθώς στην ευρύτερη περιοχή βρίσκονται σε διαφορετικές φάσεις αδειοδότησης και διαφορετικής ισχύος άλλοι έντεκα αιολικοί σταθμοί.
Τα στοιχεία περιέχονται στην ΜΠΕ για το πρώτο έργο και συνυπολογίζονται στη μελέτη.
Σε ακτίνα τεσσάρων χιλιομέτρων από το συγκεκριμένο εντοπίζονται έξι ακόμη αιολικά με άδεια παραγωγής, ένα με άδεια εγκατάστασης, ένα με άδεια λειτουργίας, ένα με άδεια παραγωγής και δύο σε κατάσταση αξιολόγησης.
Συσχετιζόμενα αιολικά με άδεια παραγωγής:
1. Στη θέση “ΔΙΚΟΡΦΟ Α” της εταιρείας «ΑΝΕΜΟΔΥΝΑΜΙΚΗ ΜΕΤΣΟΒΟΥ Μ.Ι.Κ.Ε.», με συνολική ισχύ 1,00MW και συνολικά 1 Α/Γ, σε ευθεία απόσταση περίπου 1,1km βόρεια του έργου.
2. Στη θέση “ΔΙΚΟΡΦΟ Β” της εταιρείας «ΑΝΕΜΟΔΥΝΑΜΙΚΗ ΜΕΤΣΟΒΟΥ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΙΚΕ», με συνολική ισχύ 1,00MW και συνολικά 1 Α/Γ, σε ευθεία απόσταση περίπου 1,0km βόρεια του έργου.
3. Στη θέση “ΜΗΛΙΑ” της εταιρείας «INTRAKAT NWG E.E.», με συνολική ισχύ 4,00MW και συνολικά 2 Α/Γ, σε ευθεία απόσταση περίπου 493m νότια του έργου.
4. Στη θέση “ΠΑΤΩΜΑ 5” της εταιρείας «ΑΙΟΛΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΜΕΤΣΟΒΟΥ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥΧΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ», με συνολική ισχύ 3,00MW και συνολικά 1 Α/Γ, σε ευθεία απόσταση περίπου 3,9km νοτιοδυτικά του έργου.
5. Στη θέση “ΠΑΤΩΜΑ 4Ν” της εταιρείας «ΥΒΡΙΔΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΑΝΤΙΜΑΧΕΙΑΣ Μ.Ι.Κ.Ε.», με συνολική ισχύ 3,00MW και συνολικά 1 Α/Γ, σε ευθεία απόσταση περίπου 3,4km νοτιοδυτικά του έργου.
6. Στη θέση “ΘΑΝΑΣΑΚΗ” της εταιρείας «PINDO WIND M.I.K.E.», με συνολική ισχύ 25,00MW και συνολικά 5 Α/Γ, σε ευθεία απόσταση περίπου 2,7km νοτιοανατολικά του έργου.
Συσχετιζόμενα ΑΣΠΗΕ με άδεια εγκατάστασης:
1. Στη θέση “ΘΑΝΑΣΑΚΗ-ΣΤΑΥΡΩΤΟ” της εταιρείας «ΑΙΟΛΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ – ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΗΠΕΙΡΟΥ M.Α.Ε.», με συνολική ισχύ 4,80MW και συνολικά 6 Α/Γ, σε ευθεία απόσταση περίπου 1,5km νοτιοανατολικά του έργου.
Συσχετιζόμενα ΑΣΠΗΕ με άδεια λειτουργίας:
1. Στη θέση «ΒΑΡΙΚΟ» της εταιρείας «ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΕΣ ΠΗΓΕΣ ΜΕΤΣΟΒΟΥ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ», με συνολική ισχύ 3,00MW και συνολικά 4 Α/Γ, σε ευθεία απόσταση περίπου 1,5km νότια του έργου.
Συσχετιζόμενα ΑΣΠΗΕ σε κατάσταση αξιολόγησης:
1. Στη θέση “ΠΑΤΩΜΑ” της εταιρείας «S.G. ENERGY ZEUS MIKE», με συνολική ισχύ 3,00MW και συνολικά 1 Α/Γ, σε ευθεία απόσταση περίπου 1,3km δυτικά του έργου.
2. Στη θέση “ΠΑΤΩΜΑ 2” της εταιρείας «S.G. ENERGY ZEUS MIKE», με συνολική ισχύ 3,00MW και συνολικά 1 Α/Γ, σε ευθεία απόσταση περίπου 1,2km δυτικά του έργου.
Με απλά λόγια..
Κάποιοι αποφάσισαν και ζώνουν την Βάλια Κάλντα με ανεμογεννήτριες!