Ζωντανό μένει το χερσαίο τμήμα του αγωγού φυσικού αερίου «Ποσειδών» αυτού που για χρόνια είχαμε συνηθίσει να αποκαλούμε «ελληνοιταλικό».
Ήταν ο πρώτος αγωγός που σχεδιάστηκε για να μεταφέρει φυσικό αέριο από την… Ανατολή στη Δύση αλλά στη συνέχεια «πάγωσε» και προωθήθηκε ο ΤΑΡ.
Η διαφορά για την Ήπειρο υπήρξε τεράστια.
Ο ελληνοιταλικός θα δημιουργούσε όλες τις υποδομές για την τροφοδοσία της περιοχής με φυσικό αέριο ενώ ο ΤΑΡ έφτασε μέχρι την Καστοριά και μετά προτιμήθηκε η Αλβανία.
Φαίνεται ωστόσο ότι ο «Ποσειδών» μένει ζωντανός.
Πριν από έναν ακριβώς χρόνο το Υπουργείο Περιβάλλοντος ενέκρινε την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου κι αυτό το διάστημα έχει ξεκινήσει η κτηματολογική μελέτη.
Το χερσαίο τμήμα του έργου στην Ελλάδα αφορά στην εγκατάσταση και λειτουργία του αγωγού φυσικού αερίου και των συνοδευτικών εγκαταστάσεων, ο οποίος εκτείνεται υπογείως σε μήκος 763 χιλιομέτρων.
Ξεκινά από τους Κήπους του Έβρου και καταλήγει στο Φλωροβούνι Θεσπρωτίας όπου συναντά το υποθαλάσσιο τμήμα του.
Στην Ήπειρο ο αγωγός διέρχεται από τους Δήμους Μετσόβου, Ζαγορίου, Ιωαννίνων, Βορείων Τζουμέρκων, Δωδώνης, Σουλίου και Ηγουμενίτσας.
Στο πλαίσιο της Κτηματολογικής Μελέτης που είναι σε εξέλιξη, οι θιγόμενοι από την διέλευση του αγωγού ιδιοκτήτες των Κοινοτήτων Κοσμηράς, Αμπελιάς, Κουτσελιού, Μουζακαίων, Πετροβουνίου, Δαφνούλας, Δροσοχωρίου, Κράψης, Βασιλικής και Μάζιας θα έχουν την δυνατότητα να ενημερωθούν για τα κτηματολογικά διαγράμματα από εκπροσώπους της εταιρείας.
Η ενημέρωση θα γίνεται στο ισόγειο του Πνευματικού Κέντρου Κατσικά, από τις 6 μέχρι τις 12 Ιουλίου, από τις εννέα το πρωί μέχρι στις δύο το μεσημέρι.